НЕ ПЕРЕСТАВАЙТЕ ЖАРТУВАТИ ПРО #ЗРАДУ!

Михайло СТУСАНЕНКО

 Так вже влаштоване суспільство, що лише невеликий відсоток його представників при оцінці тих чи інших політичних явищ керується розумом. Для решти більш притаманні емоції, зацикленість на певних гаслах, “ідеалах” і т.д. Це дуже помітно під час інформаційних воєн. Влучний мотиватор або демотиватор має набагато більший ККД, ніж глибокий аналітичний текст. Чимале значення в інформаційних війнах відіграють гумор, іронія, сатира. Висміяти опонента чи ворога та його політичну позицію з точки зору масової пропаганди більш ефективно, ніж наводити якісь раціональні аргументи.

Зараз, коли триває стан “холодної війни” між ліберально-олігархічним режимом та українськими патріотами, прихильники влади доволі часто іронізують щодо “зради”. Прокоментуй якесь повідомлення про злочинні дії режиму Порошенка словом “зрада”, і ти вже робиш його несерйозним.
Цілком імовірно, що мем “#зрада” був цілеспрямовано запущений представниками Мінстеця, і цьому передувала копітка робота. У такому разі слід віддати нашому противнику належне. Суспільство (точніше його патріотична частина) наелектризоване, і люди доволі часто болісно реагують не лише на правдиві повідомлення, але й на фейки. За таких умов, використовуючи армію ботів, досить легко перетворити критику дій влади на фарс.
Здавалось би, мем “#зрада” — це дотепний метод політичної боротьби. Але насправді за його дотепністю криється кретинізм, цинізм і байдужість до інтересів нашої Батьківщини. Сміятися природно. Проте якось негарно сміятися, стоячи біля смертного одра або топчучи могили. А наші “сміхуни” якраз це і роблять — веселяться, коли Україна втрачає суверенітет, жартують, коли пролита нашими бійцями кров сохне, не принісши користі.
Хотілось би звернутися до проплачених ботів, а також до одурманених олігархічною пропагандою людей: жартуючи про “зраду”, не забувайте про тло.
От, наприклад, пожартуйте про “зраду” при молодій вдові з дитиною, чоловік якої загинув під Ілловайськом. У неї інколи трапляється поганий настрій. Біль від втрати за рік часу затупився. Проте вона не може звести кінці з кінцями (усе ж таки її покійний чоловік не міліціонер, і вона ще досі не отримує компенсації). Підніміть їй настрій — пожартуйте про “зраду”! Можливо, вона як і ви не вважає, що її чоловік загинув по вині командування, і їй буде дуже весело — проексперементуйте. А ще краще — пожартуйте про “зраду” в присутності тих бійців, які тоді вижили. Лиш бажано жартувати не в соцмережах, а в реальному житті (щоб ви не просто усвідомили, але й відчули на собі результати експерименту).
Пожартуйте про “зраду”, обговорюючи нинішній етап мінських переговорів. Це ж лише “агент Москви” або “екстреміст” може бачити зраду у тому, що на цих переговорах Україну представляє кум В. Путіна Медведчук і один з найбільш проросійських представників режиму Януковича Шуфрич. Для того, щоб зробити свою позицію більш аргументованою, додайте: саме за це ми боролися під час Майдану.
Жартуючи про “зраду”, покепкуйте з тих, хто вважає, що Україна — найбільша країна Європи — має самостійно вирішувати власну долю. Наприклад, покепкуйте з тих, хто думає, що депутати ВР мають дбати про наші національні інтереси, а не приймати рішення під тиском президента та емісарів іноземних держав.
Не переставайте жартувати про “зраду” — це ж дуже весело...
Мабуть більшості шановних читачів доводилося бачити в житті або принаймні в кіно хлопця або чоловіка-невдаху, якого “чмирять” інші. Жартують з нього, принижують. А він, аби не визнавати власного приниження, і сам починає сміятися, і від цього стає ще більш нікчемним. Саме так виглядають ті, що полюбляють пожартувати про “зраду”.
Мінстецю варто віддати належне...

Оригінал: banderivets.org.ua