Михайло СТУСАНЕНКО

В інформаційному просторі нерідко можна натрапити на доволі істеричні повідомлення нібито антирежимного характеру. Мова йде передусім про пости у соцмережах, а також повідомлення на мало відомих сайтах.
Наведемо кілька прикладів.
Днів десять тому декілька ботів масово поширювало “звернення” до Головного командира ВО “Тризуб” ім. Степана Бандери Андрія Стемпіцького із закликом приблизно такого характеру: “Стемпицкий, сделай это — убей Вальцмана!”
Днями маргінальні сайти почали поширювати “новину” про те, що на Київ рухаються два добровольчі батальйони — “ОУН” і “Січ”.

Розберемо перший приклад. За логікою автора, Андрій Стемпіцький ледве не власноруч має застрелити або ліквідувати якимось іншим способом (задушити? викрасти і привселюдно колесувати чи четвертувати? посадити на електричний стілець?) Петра Порошенка. “Сделай это!”... Стилістика тексту надзвичайно інфантильна та істерична. Складається враження, що його писав якийсь фрік (або ж людина, яка хоче здаватися фріком). “Фрікуватості” тексту додає ще й той факт, що до очільника однієї з націоналістичних організацій, Командира ДУКу звертається (та ще й у формі заклику і ледве не наказу) незрозуміло-хто. У відповідь на такі “накази” хочеться порадити їхньому авторові прочитати посібник “Як керувати планетою, не привертаючи уваги санітарів”.
Тепер другий приклад. Похід добробатів на Київ — це дуже добре, і дай Боже, щоб він відбувся і став переломним етапом націоналістичної революції. Але якщо кожного тижня, перекручуючи слова і факти, оголошувати такі “походи”, їхня ідея маргіналізується. Поширення таких “сенсаційних новин” — це годування людей міражами. А, набачившись міражів, можна розчаруватися і вже не вірити, що до “савани” націоналістичної революції можливо дійти.
Враховуючи вище сказане стає зрозуміло, що подібні фейки та істеричні дописи поширюють аж ніяк не ті, хто хоче “дестабілізувати ситуацію в країні”, а навпаки — ті, хто хоче вберегти режим Порошенка. Логіка такої “революційної пропаганди” елементарна: хочеш зробити революційну боротьбу неможливою — маргіналізуй її, зроби непривабливою, покажи, що заклики до повалення режиму внутрішньої окупації можуть поширювати хіба що фріки.
За такою фрік-пропагандою може стояти як наш “Мінстець”, так і спеціалісти у відповідній сфері із країни-агресора. “Мінстець” уже показав себе, запустивши мем “#зрада”. З іншого боку, в Ерефії надзвичайно зацікавленні у збереженні стабільності режиму Порошенка, у тому, аби патріоти й надалі читали мантри “не час валити владу”. Отож, і в Ольгіно можуть перейматися тим, як переконати українців, що революційні заклики можуть поширювати або недоумки, або ж московські тролі.

Оригінал: banderivets.org.ua