ПРО ЗАКОНИ І ЗАКОН

єп. Євстратій ЗОРЯ

Американську чиновницю на виборній посаді суд посадив у в'язницю за відмову порушувати Закон Божий і реєструвати як шлюб факт співжиття осіб однієї статі.
На це зазвучали коментарі в дусі "ніхто не має права відмовлятися виконувати закони держави".
А мене дивує: як можуть наполягати на "священності" державних законів ті, хто Закон Божий сприймають не як Закон, а лише як пам'ятку давньої єврейсько-еліністичної літератури?
Саме з такою аргументацією – "це закон і ви повинні йому підкорятися", три століття жорстоко гнали християн у Римській імперії за те, що вони не виконували "громадянський обов'язок" приносити жертви ідолам та шанувати державних "богів". У Третьому рейху, сталінському СРСР чи нині у Північній Кореї теж були/є закони. За якими також замордовано мільйони "порушників".
Тим більше дивно читати, коли така аргументація наводиться у США – країні, яка проголошення своєї незалежності пояснила саме тим, що закони короля Англії щодо Америки насправді є беззаконням!
Вже у незалежних США були закони про торгівлю людьми як рабами, про расову сегрегацію тощо. І нічого, вважали країну демократичною і прогресивною. Аж доки не зрозуміли, що закони стають беззаконням, якщо вони суперечать головному Закону. І не скасували рабство та сегрегацію.
Сподіваюся, що у свій час така ж доля – піти у минуле – чекає і на закон, за порушення якого згадана на початку американська чиновниця погодилася піти у в'язницю. Бо коли поставили її перед вибором: Бог чи державний закон, вона обрала вічне, а не тимчасове.

Оригінал: banderivets.org.ua